De dag begon weer vroeg. Vooral met het wijzigen van het plan. Ik was van plan om door Yellowstone te racen maar besloot om het originele plan te handhaven en ondanks de enorme kosten te slapen in Old Faithfull Inn en dus meer tijd te hebben. Na het opstaan ging ik dat om zeven uur eerst te regelen terwijl ik koffie haalde bij het tankstation in Dubois.

Hierna ging het de berg op richting de Togwotee pass, een pas van 3000 meter hoogte en de op één na hoogste van de TransAm. Halverwege kwam ik bij een lodge waar ik een paar repen kocht en gratis koffie kreeg. Maandag is het veteranendag (Memorial day) en hebben veel mensen een lang vrij weekend. Hierdoor was er veel verkeer op de weg.

Terwijl ik naar de top klom kwam er een rode Jeep naar beneden gereden en draaide op de weg. Het echtpaar keer zorgelijk. Er liep een grizzle beer langs de weg. Ik had de borden gezien… ‘Bears on the road, stay in your vehicle’. Maar wat moest ik nu? Het echtpaar wou me graag langs de beer loodsen en reed achter mij aan naar boven. Als de beer zou aanvallen dan zou ik achter in de auto springen. Zo gezegd … zo gedaan, gelukkig had de beer geen aandacht voor mij. Hierna mijn weg vervolgd en naar boven gefietst. Eigenlijk heb ik niets meer van de klim gemerkt, ik was enkel gefocussed op bruine dingen langs de weg.

In de afdaling ging het beter tot ik een groepje auto’s zag staan en zwaaien naar mij. Blijkbaar stond er weer een grizzly langs de weg die ik niet had gezien. De parkranger zei nog…’We hopped that he would chase you’. Blijkbaar worden fietsers hier gezien als ‘Meat on wheels’.

Na verloop van tijd was ik weer op het vlakke land en leek het beer gevaar geweken. Ik reed Grand Teton national park binnen en vond een plekje voor mijn tent op Colter Bay Village, gelukkig met een grote bearbox. Ik besloot om maar ergens iets te eten en niet te koken bij de tent, genoeg beer voor de dag.

In het te dure restaurant at ik lekker aan de bar en had een mooi gesprek met Brenda en Ray. Brenda (74) was nog naar Woodstock geweest en had een duidelijke politieke mening. Ray was speelgoed ontwerper geweest en stond aan de basis van ieder succesvol product van Fisher Price en Mattel.

Gereden kilometers 107 met 1050 hoogte meters.

Door admin